Belangrijke aspecten van een salsaschoen

De salsaschoenen waarop je wilt salsadansen moeten niet alleen mooi zijn, maar ook aan verschillende praktische eisen voldoen. Belangrijke aspecten zijn:

Suède of lederen zolen

Een goed paar salsaschoenen heeft suède of lederen zolen. Tijdens het salsadansen zal je voet snel over de dansvloer glijden. Met andere materialen dan suède of leder kunnen de voeten te veel tractie krijgen op de dansvloer, waardoor je kunt struikelen, of bepaalde bewegingen niet goed verlopen.

Suede zolen

Hak

Een andere belangrijk punt van een goede salsa schoenen is een goede stabiele hak. Het belangrijkste doel van een hak is om je gewicht op de bal van de voet te plaatsen. Hier is waar je gewicht moet liggen bij het dansen van salsa. Hakken zijn functioneel, maar ook esthetisch. Neem geen hak die ofwel te hoog of te smal is. Een hak die te smal is zal je voet niet de benodigde stabiliteit geven. Een hak die te hoog is zal tevens voor stabiliteitsproblemen zorgen. Een voor salsadansen goede hak ligt tussen de 5 en 6,5 cm. De meeste professionele dansers, dansen echter liever op 7 cm hoge hakken. Om op deze hoogte te dansen zul je hier naar toe moeten groeien en aan deze hoogte gewend moeten raken.

Voetband & bevestiging

Een stevige voetband en goede bevestiging is een ander belangrijk punt. Bij het salsadansen zult je een variëteit aan bewegingen maken en bijvoorbeeld sierlijk achterwaarts dansen. Schoenen die niet goed kunt vastmaken op de voet kunnen een onbehaaglijk en ongemakkelijk gevoel geven. Voeten die glippen en glijden kunnen tot eelt leiden en in het ergste geval tot het verstuiken van de enkel.

Open t.o.v. gesloten schoenen

Salsaschoenen kunnen open of gesloten zijn. Open stijlen kunnen variëren van een zeer kleine opening, waar de tenen kan nauwelijks zichtbaar zijn, tot een grote opening waar de tenen volledig zichtbaar zijn. Het hebben van een gesloten schoen beschermt voeten beter tegen het “trappen op de tenen”.  Een voordeel van een schoen met een opening aan de voorzijde is echter dat er meer lucht kan stromen rond de voet, waarbij de voet koeler zal zijn en minder zal transpireren.

 Onderhoud van salsaschoenen

Voor het onderhouden van een dansschoen met suède zool zijn er schoeneborsteltjes. Deze hebben ijzeren pennetjes waarmee het suède, wat door het dansen en de vloer glad wordt, weer ruw gemaakt kan worden. De schoenenborsteltjes hebben ijzeren “haren”.  Borstel het suède alleen als de schoen te glad gaat worden anders slijt de zool te hard.